Co jeść, żeby wzmocnić odporność?

by Magdalena Danielczyk

Okres jesienno-zimowy jest szczególnie trudnym czasem dla organizmu. O ile latem chorujemy bardzo rzadko – niestety, nadejście gorszej aury pogodowej, zmniejszona ilość witaminy D, jaką pobieramy w sposób naturalny i dużo krótszy dzień – powodują nie tylko spadek nastroju, ale również odporności. Na szczęście, z problemem tym można sobie poradzić – i to bez stosowania środków farmakologicznych, jedynie odpowiednią dietą. Zatem co jeść, aby wzmocnić odporność?

Zdrowa dieta na odporność – co ma znaczenie?

Przede wszystkim warto unikać cukru i wysoko przetworzonej żywności. Ten pierwszy ma negatywny wpływ na układ odpornościowy, a przetworzone pożywienie nie dostarcza nam tylu wartości odżywczych, ile powinno.

Warto postawić na dużą ilość warzyw i owoców w diecie. Choć niestety, jest to zagadnienie dość mocno zaniedbane – powinniśmy dostarczać organizmowi aż pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Tymczasem badania pokazują, że niewielu Polaków odżywia się w taki sposób. Jeśli planujesz zjeść kanapkę z serm lub szynką, dołącz do niej pomidora, ogórka czy paprykę. Jajecznicę na śniadanie zaserwuj z awokado, a do owsianki dorzuć garść borówek. Twój organizm będzie Ci wdzięczny!

Pokarmy, które pomogą podnieść odporność

Na odporność organizmu, oprócz wyżej wspomnianych świeżych warzyw i owoców, doskonale wpływają również wszelkiego rodzaju kiszonki. Ogórki, kapusta lub inne warzywa poddane procesowi fermentacji są odpowiednikiem probiotyków, które można zakupić w aptece. Są one jednak pochodzenia naturalnego, co oznacza nie tylko bezpieczeństwo dla organizmu, ale również większą skuteczność i lepszą przyswajalność. Kiszone pokarmy poprawiają pracę jelit, jak również układu odpornościowego – stwierdza dietetyk Marek Kochajkiewicz z Poradni dietetycznej ZdrowePasje.

Dodatkowo, warto uzupełniać dietę o pokarmy bogate w kwasy Omega-3. Może to być wspomniane wyżej awokado, łosoś czy olej lniany. Dzięki pożywieniu tego typu poprawiamy ogólną kondycję organizmu, a także wspieramy odpowiednie funkcjonowanie układu immunologicznego. Dodatkową zaletą spożywania naturalnych kwasów Omega-3 jest pozytywny wpływ na umysł (szczególnie u dzieci).

Gdzie szukać pomocy?

Jeśli nie znasz się zbyt dobrze na dobieraniu pożywienia lub wydaje Ci się, że zmieszczenie w dziennym menu pięciu porcji warzyw lub owoców nie jest możliwe – być może warto skorzystać z profesjonalnej pomocy. Dietetyk, po zebraniu wywiadu, będzie w stanie przygotować odpowiednio kaloryczną, zdrową dietę dla Ciebie i Twoich bliskich. Będzie to duże ułatwienie: zamiast zastanawiać się, co ugotować, po prostu zajrzysz do rozpiski stworzonej przez dietetyka i przygotujesz posiłek.

Bez względu na porę roku czy sezon infekcyjny lub jego brak, warto dbać o siebie. Odpowiedni stan organizmu jest istotny zarówno latem, jak i zimą, a dobra dieta to inwestycja na przyszłość.